Posjetite nas

Lukavačkih brigada bb, Lukavac

Radno vrijeme

Pon-Pet 08:00-20:00

Pozovite nas

Tel: +387 35 413 248

Rehabilitacija

Kada je potrebna rehabilitacija ?

Postupci fizikalne terapije i rehabilitacije primjenjuju se kod: 

 • Akutnih bolnih stanja zglobova (povrede istegnuća zglobova i/ili ligamenata).
 • Kroničnih bolnih stanja (artroze zglobova posebice kukova i koljena) gdje je važno zaustaviti napredovanje degenerativnog procesa.
 • Prije planiranog operativnog zahvata bilo da se radi o minimalnoinvazivnim zahvatima (artroskopija koljena, ramena, gležnja ili neki postupak na kralježnici) ili o klasičnim ortopedskokirurškim zahvatima (npr. ugradnja umjetnog zgloba). Jačanjem ciljane skupine mišića popravlja se opće kondicijsko stanje pacijenta kako bi postoperacijski tijek prošao što bezbolnije i brže te kako bi omogućili organizmu brži oporavak. To je posebno važno za sportaše kojima će takva fizikalna terapija omogućiti brži povratak na sportske terene.
 • Fizikalna terapija i rehabilitacija nakon operacije bitan je čimbenik koji određuje tijek i brzinu oporavka. Svakodnevne terapije dovode do bržeg smanjenja otoka i zacijeljivanja, povratka funkcije, postizanja fiziološkog opsega pokreta zgloba te poboljšanja napetosti i snage mišića.

PRP – Plazma Bogata Trombocitima

13-prp.jpg
PLAZMA BOGATA TROMBOCITIMA (PRP)
Tretman izvodi dr Goran Lekic ortoped, VMA Beograd
 
Tijekom proteklih nekoliko godina mnogo je pisano o pripravku koji se zove plazma bogata trombocitima (PRP) i njegovoj potencijalnoj učinkovitosti u liječenju ozljeda.
 
Mnogi poznati sportaši – Tiger Woods, teniska zvijezda Rafael Nadal i nekoliko drugih – primili su PRP za razne probleme, kao što su uganuća koljena i kronične ozljede tetive. Ove vrste stanja obično su tretirane lijekovima, fizikalnom terapijom ili čak operacijom. Neki sportaši pripisuju plazmi bogatoj trombocitima mogućnost bržeg povratka u trening.
Iako je PRP dobio opsežan publicitet, još uvijek postoje pitanja o tome, kao što su:

 • Što je zapravo plazma bogata trombocitima?
 • Kako radi?
 • Koji se uvjeti liječe PRP-om?
 • Je li PRP tretman učinkovit?
 • Što je plazma bogata trombocitima?
Iako je krv uglavnom tekućina (naziva se plazma), ona također sadrži i male čvrste komponente (crvene stanice, bijele stanice i trombocite). Trombociti su najpoznatiji po važnosti u zgrušavanju krvi. Međutim, trombociti sadrže i stotine proteina koji se nazivaju faktori rasta, a koji su vrlo važni u liječenju ozljeda. PRP je plazma s mnogo više trombocita nego što se obično nalazi u krvi. Koncentracija trombocita – a time i koncentracija faktora rasta – može biti 5 do 10 puta veća (ili bogatija) nego inače.
 
Da bi se razvio preparat, prvo se mora izvaditi krv iz pacijenta. Trombociti se odvajaju od drugih krvnih stanica i njihova koncentracija se povećava tijekom procesa koji se naziva centrifugiranje. Zatim se povećava koncentracija trombocita u kombinaciji s preostalom krvlju.
 
Kako funkcionira plazma bogata trombocitima?
Iako nije sasvim jasno kako funkcionira PRP, laboratorijske studije su pokazale da povećana koncentracija faktora rasta u PRP-u potencijalno može ubrzati proces ozdravljenja.
 
Kako bi se ubrzalo zacjeljivanje, mjesto ozljede se tretira PRP preparacijom. To se može učiniti na jedan od dva načina:
 • Plazma bogata trombocitima se može pažljivo ubrizgati u ozlijeđeno područje. Na primjer, kod Ahilovog tendonitisa, stanja koje se obično vidi kod trkača i tenisača, peta peta može postati otečena, upaljena i bolna.
 • Mješavina PRP-a i lokalnog anestetika može se ubrizgati izravno u ovo upaljeno tkivo. Nakon toga, bol na području injekcije može se zapravo povećati tijekom prvog tjedna ili dva, a može proći i nekoliko tjedana prije nego što pacijent osjeća blagotvoran učinak.
Plazma bogata trombocitima se također može koristiti za poboljšanje zacjeljivanja nakon operacije zbog nekih ozljeda. Na primjer, sportaš s potpuno poderanom petom može zahtijevati operaciju kako bi popravio tetive.
 
Zacjeljivanje poderane tetive može se poboljšati tretiranjem ozlijeđenog područja PRP-om tijekom operacije. To se postiže pripremom PRP-a na poseban način koji omogućuje da se zapravo zašije u poderano tkivo.

Učinci ACP/PRP terapije:
 • Uklanja bolove u zglobovima
 • Poboljšava cijeljenje tetiva i ligamenata
 • Uzrokuje stabilizaciju i regeneraciju zglobne hrskavice
 • Ubrzava urastanje tetive u koštani tunel (kod operacije križnih ligamenata)
 • Djelovanje ostvaruje preko nekoliko različitih faktora rasta
 • Značajno ubrzava vrijeme oporavka

© 2020 | Osteomedic Lukavac
Centar za fizioterapiju i alternativnu medicinu
Sva prava pridržana.

Designed by:
X

Zaštićen sadržaj

Zabranjeno kopiranje i preuzimanje sadržaja bez odobrenja vlasnika stranice.