Posjetite nas

Lukavačkih brigada bb, Lukavac

Radno vrijeme

Pon-Pet 08:00-20:00

Pozovite nas

Tel: +387 35 413 248

Blog

Kako sam malim koracima ojačala imunitet

Image
Svako ima periode u kojima mu imunitet slabi. To je normalno. Ali nije normalno da ignorišemo očigledne znake oslabljenog imuniteta i rizikujemo da se nađemo u većim problemima – da ne kažem bolesti – koje su mnogo neprijatnije od sprovođenja preventivnih mera.

Imuni sistem i šta ga ugrožava

Ponekad imuni sistem ne prepozna na vreme uljeze i različite po organizam štetne materije ili nema dovoljno snage da se bori sa njima.  U današnje vreme se susrećemo sa različitim toksičnim materijama bukvalno na svakom koraku i poslednično – naš imunitet (a time i organizam) na velikim mukama i izazovima.

Šta nam sve slabi imunitet? Pušenje, nedostatak sna, nepravilna ishrana, dugotrajna upotreba antibiotika, stres, zagađena životna sredina, težak fizički i mentalni rad, manjak aktivnosti… samo da napomenem neke od „lidera“.

Kako sam upala u problem…

Tokom poslednjih nekoliko meseci usled pojedinih gore navedenih faktora imala sam priliku da na sopstvenoj koži osetim kako mogu izgledati posledice izmučenog organizma koji je ostao bez dovoljno snage i neophodnih resursa kako bi se valjano odbranio od svih spoljnih napadača.

Isprva su počele da se pojavljuju afte unutar usne duplje, zatim groznice na samim usnama koje bi umele da me muče trajući i do dve nedelje. Zatim je usledila uporna gnojna angina grla koju sam nedeljama lečila najviše uz pomoć antibiotika koji su mi još više oslabili imunitet.

…i kako sam se „izvukla“

Stvari se nisu pomerale na bolje – pa sam rešila da se dublje zainteresujem za sopstvene probleme (možda najbitnija stvar koju svako od nas treba da uradi!) i počnem da  barem malim koracima – u vidu promena u načinu života – poboljšam svoj imunitet, svoje zdravlje, a samim tim i svoje raspoloženje.

Znam, znam, mnogima od nas sve ovo što će uslediti već je poznato u teoriji, ali je problem što to ne primenjuju i u praksi. Recimo, u mom slučaju, prva od ključnih stvari u vezi sa dobrim zdravljem, boljim imunitetom i svakodnevnim funkcionisanjem jeste dobar i kvalitetan san. Dakle, nikako manje od 6 do 8 sati, po mogućstvu odlazak u krevet pre ponoći, bez telefona, laptopa, tableta ili uspavljivanja uz upaljen TV. Kada je čovek odmoran, spremniji je za svakodnevne zadatke, obaveze i izazove, brže i bolje razmišlja i samim tim je ostavljeno manje prostora za nepotreban stres.

Vrlo važan faktor jeste i korekcija ishrane. Dakle, ja sam u svoj dnevni meni uvela više manjih obroka, izbegavam tešku hranu pred odlazak na spavanje, zatim sam smanjila koliko je god moguće veštačke šećere, masnu hranu, sve što se teško vari i što se dugo zadržava u crevima. Danas se može naći mnogo čvrstih dokaza potkrepljenih obimnim medicinskim studijama da problemi sa crevima (najčešće tzv. propustljiva creva) mogu biti tesno povezani sa velikim brojem danas čestih bolesti kako na fizičkom tako i na mentalnom planu. Zato je od izuzetne važnosti da vodimo računa o svojim crevima i celokupnom digestivnom traktu, unoseći koliko god je moguće kvalitetnu hranu, i pijemo dovoljne količine tečnosti, prvenstveno vode.

Još jedan bitan korak koji mi je pomogao da poboljšam svoj imuni sistem jeste i fizička aktivnost. Nikada nisam bila preterani fan bilo kog sporta, ali sam pre par meseci postepeno počela da se bavim jogom. Ova sjajna aktivnost mi je pomogla ne samo u popravci mog fizičkog stanja, već sam sam počela i psihički da se bolje osećam. Već posle dve nedelje redovnih sportskih aktivnosti sam shvatila da ne postoji nikakav izgovor koji može opravdati izbegavanje bilo kakvog vida fizičke angažovanosti u životu. Dakle, 15 minuta do pola sata vremena se uvek može naći i u toku poslovno najzahtevnijeg dana. Setite se samo koliko vremena provedete uz telefon ili kompjuter listajući različite nevežne sadržaje. Žrtvujte te dragocene minute i posvetite se sebi, uradite nešto lepo i korisno za sebe. Za tako nešto vam ne treba ni novac. Samo par kvadrata praznog prostora i poneki tutorijal sa Jutjuba. To je sve.

Takođe, sebi sam uvela i odlazak kod kiropraktičara jednom mesečno, što dodatno doprinosi poboljšanju mog fizičkog stanja. Zašto? Stres, nepravilno držanje tela pri radu, dugotrajno sedenje, stajanje… sve to utiče na stub života – kičmu, a ja želim da moj stub dugo bude stabilan i stoji besprekorno. A u održanju kičme i celog koštano-zglobnog sistema – ne postoji ništa bolje nego kiropraktika.


Odlučite se da donesete značajnu odluku

Zima je već uveliko tu, vreme provodimo u zatvorenom prostoru u kojem slabije cirkuliše vazduh, slabije se krećemo i lišeni smo dosta svežnih sezonskih namirnica. Ima li boljeg trenutka da počnete da gradite svoj imunitet baš danas i ne dajte da vam virusi i bakterije odmažu da sprovodite sve lepe i velike stvari koje imate u planu. Jedina odluka koju treba što pre da donesete je da odlučite da volite sebe i da vam vaše zdravlje bude na mestu broj jedan.

© 2020 | Osteomedic Lukavac
Centar za fizioterapiju i alternativnu medicinu
Sva prava pridržana.

Designed by:
X

Zaštićen sadržaj

Zabranjeno kopiranje i preuzimanje sadržaja bez odobrenja vlasnika stranice.